26 Ιαν 2013

Θειοκυανιούχος υδράργυρος - Το "φίδι του Φαραώ"

Είναι ένα σταθερό στερεό σε θερμοκρασία δωματίου που έχει την εμφάνιση λευκής σκόνης. Μπορεί επίσης να είναι γκρίζο στο χρώμα, ανάλογα με την καθαρότητα.  Είναι εμπορικά διαθέσιμο, αν και ακριβό. 
Ο θειοκυανιούχος υδράργυρος Hg(SCN)χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σε πυροτεχνήματα προκαλώντας φαινόμενο γνωστό ως "ερπετό του Φαραώ" ή "φίδι του Φαραώ". Όταν η ένωση θερμανθεί με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας, γίνεται μια ταχεία εξώθερμη αντίδραση η οποία παράγει μια μεγάλη μάζα της περιέλιξης - φίδι. Μια διακριτική φλόγα η οποία συχνά είναι μπλε, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κίτρινο-πορτοκαλί συνοδεύει την καύση. Το χρώμα του στερεού που προκύπτει μπορεί να κυμαίνεται από σκούρο γκρι γραφίτη έως ανοιχτό καφέ στο χρώμα με το εσωτερικό γενικά πολύ σκοτεινότερο από το εξωτερικό.
Για κάποιο χρονικό διάστημα, ένα προϊόν που ονομαζόταν πυροτέχνημα "Pharaoschlangen" ήταν στη διάθεση του κοινού στη Γερμανία, αλλά τελικά απαγορεύτηκε όταν ανακαλύφθηκαν οι τοξικές ιδιότητες του προϊόντος : πολλά παιδιά βρήκαν το θάνατο όταν έτρωγαν κατά λάθος το στερεό που παρέμενε, .
Αν και μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ακόμη για το σκοπό αυτό, γενικά πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του, λόγω της παραγωγής τοξικών αερίων όταν συμβεί αυτή η αντίδραση.
Δείτε το "φίδι του Φαραώ" στο βίντεο εδώ

Μια παρόμοια, λιγότερο ακραία, εφαρμογή μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα πυροτέχνημα γνωστό ως "μαύρο φίδι". Αυτό συνήθως αποτελείται από μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) και ζάχαρη. Το μείγμα θερμαίνεται και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη διάσπαση του όξινου ανθρακικού νατρίου και την καύση της ζάχαρης διογκώνει το παραγόμενο στερεό. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου